Veelgestelde vragen

Over incontinentie

Bij incontinentie is er sprake van ongewild verlies van urine. Dit kan optreden bij inspanning en/of bij aandrang. Het kan gaan om grote of kleine hoeveelheden.

In Nederland hebben ruim 500.000 mensen in meer of mindere mate last van incontinentie.

* Cijfers gebaseerd op gegevens Centraal Bureau voor de Statistiek, 2013. Voor meer details zie www.continentiestichting.nl

Er zijn verschillende oorzaken. En vrouwen hebben vaker last van incontinentie dan mannen. Zwangerschappen, bevallingen en de menopauze vergroten de kans op urine-incontinentie. Met name stress-incontinentie wordt veroorzaakt door schade aan het steunweefsel van de blaas en sluitspier. Bij mannen ontstaat dit vaak na een operatie voor prostaatkanker.

Ouder worden, roken, overgewicht en weinig lichaamsbeweging kunnen allemaal bijdragen aan het risico op incontinentie. 

Incontinentiemateriaal, zoals luiers en inlegpads, kunnen je helpen om je zekerder te voelen. Toch veranderen ze niets aan de overactieve blaasklachten of aan het ongewild urineverlies. Om de klachten aan te pakken zijn er verschillende mogelijkheden zoals oefeningen, medicijnen of een specialistische behandeling. De huisarts weet wat in jouw geval de beste behandeling is, zodat je in de toekomst misschien helemaal geen incontinentie meer hebt. Maak het in ieder geval bespreekbaar. Er zijn misschien meer oplossingen dan je denkt.

Nee, dat is niet nodig. Door minder te drinken kan de kans op problemen zelfs toenemen, en loop je risico op bijvoorbeeld een blaasontsteking, uitdroging of te harde ontlasting. Zorg dat je maximaal ongeveer 2 liter per dag drinkt. Wel is het verstandig om niet te veel alcohol of cafeïnehoudende dranken (zoals koffie, cola of thee) te drinken. Alcohol en cafeïnehoudende dranken kunnen namelijk de blaas extra prikkelen.

Ga naar de huisarts om je klachten goed te laten onderzoeken en te bepalen wat voor jou de beste behandelingmethode is.

Meer over incontinentie bij vrouwen

Meer over incontinentie bij mannen

Over overactieve blaas

Mensen met een overactieve blaas moeten vaak opeens heel nodig plassen en kunnen hun plas vaak moeilijk ophouden.

In Nederland hebben bijna 1 miljoen* mensen een overactieve blaas. Toch is het geen heel bekende aandoening. Mensen met plasklachten praten er niet graag over. Het is een veel voorkomende klacht die vaak goed te verhelpen is.

* Cijfers gebaseerd op gegevens Centraal Bureau voor de Statistiek, 2013. Voor meer details zie www.continentiestichting.nl

Nee. Veel mensen denken dat een overactieve blaas een typische vrouwenkwaal is, maar ook veel mannen hebben er last van. Wel komt het bij vrouwen iets vaker voor.

Jazeker! Bezoek de huisarts en praat over je klachten. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, bijvoorbeeld blaastraining, bekkenbodemoefeningen of medicijnen. De arts kan bepalen wat voor jou de beste behandeling is. Ook kan voor een combinatie van behandelingen worden gekozen.