Incontinentie

Vanaf een bepaalde leeftijd zijn kinderen zindelijk. Gebeurt dat niet, of blijft een kind in zijn broek plassen, dan spreken we van incontinentie. Incontinentie komt ook voor bij volwassen mannen en vrouwen.

 

Ruim een half miljoen mensen in Nederland hebben in meer of mindere mate last van incontinentie.* Bij incontinentie is er sprake van ongewild verlies van urine en het komt voor in verschillende vormen en heeft verschillende oorzaken en symptomen. Een derde van deze mensen heeft last van stress-incontinentie, een derde heeft last van urge-incontinentie en een derde heeft last van een gemengde vorm.

  •  Stress-incontinentie: Bij stress-incontinentie is er iets mis met het afsluitmechanisme van de sluitspier. Een zwakke sluitspier kan hiervan de oorzaak zijn. Bij inspanning zoals sporten, lachen of hoesten kan iemand ongewild urine verliezen. De plasbuis wordt niet goed afgesloten, waardoor er tijdens inspanningen waarbij extra druk op de blaas komt te staan, urine kan weglekken. Dit heet stress-incontinentie.  
  • Urge-incontinentie: Bij urge-incontinentie trekt de blaas zich ongewild samen. Hierdoor krijgt men veel aandrang om te plassen en wordt het toilet niet meer op tijd gehaald. Mensen met urge-incontinentie kunnen ook vaak niet goed uitplassen, wat leidt tot urineweginfecties.
  • Overloopincontinentie: Dit is een combinatie van een blaasprobleem (verminderde samentrekking van de sluitspier) met een probleem van het afsluitmechanisme. Sommige patiënten plassen steeds kleine beetjes urine en bij anderen loopt de blaas letterlijk over (inspanningen). 
  • Incontinentie door neurologische afwijkingen: Deze vorm van incontinentie is het gevolg van neurologische afwijkingen in het zenuwstelsen (open rug, dwarslaesie, ziekte van Parkinson).

 

Hoe herken je incontinentie?

Professor dr. Ruud Bosch, uroloog bij UMC Utrecht en voorzitter van de Continentie Stichting, legt uit wat incontinentie is. En deze video laat zien wat er gebeurt bij incontinentie in uw brein.

Hoe pak je het aan?

Heb je plasklachten? Doe dan de plastest. Wanneer je veel last hebt van de plasklachten, overweeg dan om naar de huisarts te gaan.

Hieronder meer links naar oplossingen en tips voor de behandeling van incontinentie:

 

* Cijfers gebaseerd op gegevens Centraal Bureau voor de Statistiek, 2013. Voor meer details zie www.continentiestichting.nl