Behandelvormen

Een aanzienlijk aantal Nederlanders heeft met plasklachten te maken. Veel mensen durven niet over plasklachten te praten of met hun klachten naar de huisarts te gaan. Dit is spijtig want plasklachten zijn vaak goed te behandelen met leefstijladviezen, medicijnen, fysiotherapie of  in het uiterste geval een operatie. 

Behandeling van een overactieve blaas

Een overactieve blaas kan verschillende oorzaken en symptomen hebben. Er zijn dan ook meerdere behandelingen mogelijk. De behandeling richt zich op (het wegnemen van) de oorzaak, als deze bekend is. De volgende behandelingen zijn (al dan niet in combinatie) mogelijk:

 • Fysiotherapie. Van de bekkenfysiotherapeut krijg je oefeningen waarmee je de spieren van de bekkenbodem beter leert gebruiken en je geleidelijk meer controle over de blaas krijgt.
 • Medicijnen. Veel mensen met een overactieve blaas hebben baat bij het gebruik van medicijnen. Er zijn twee soorten medicijnen waarmee een overactieve blaas wordt behandeld: anticholinergica en ß3-agonisten. Anticholinergica remmen de ongewenste samentrekkingen van de blaas. ß3-agonisten helpen de blaas ontspannen. De arts of apotheker kan meer over deze twee soorten medicatie vertellen.
 • Neurostimulatie. Er kan operatief een zenuwstimulator worden geïmplanteerd. Deze stimuleert de onderbeenzenuw via kleine elektrische prikkelingen, waardoor een gestoorde blaasfunctie kan herstellen. Deze behandeling heet Percutaneous Tibial Nerve Stimulation (PTNS).
 • Botox. Botox kan in de blaasspier worden gespoten via een dunne camera welke in de blaas wordt gebracht. Botox is een spierverslapper en het remt daardoor, gedurende een periode van gemiddeld zes tot negen maanden, de blaasactiviteit.

Behandeling van incontinentie

Bij incontinentie is er sprake van ongewild urineverlies. Incontinentie komt voor in verschillende vormen en heeft verschillende oorzaken. De behandelvormen verschillen dan ook per diagnose:

 • Stress-incontinentie: Bij deze vorm van incontinentie, waarbij de bekkenbodemspieren verzwakt zijn, werken medicijnen niet of nauwelijks. Deze vorm is te behandelen door samen met een bekkenbodemfysiotherapeut blaas- en bekkenbodemtraining te doen. Ook een operatie kan uitkomst bieden. Er wordt dan operatief een bandje ingebracht onder de plasbuis.
 • Urge-incontinentie: Mogelijke behandelvormen voor urge-incontinentie, waarbij de blaas zich ongecontroleerd samentrekt, zijn blaastrainingen met een bekkenbodemfysiotherapeut, medicijnen of een operatie.
 • Overloop-incontinentie: Mogelijke behandelvormen voor overloop-incontinentie, waarbij het afsluitmechanisme niet goed werkt en de blaas letterlijk overloopt, zijn het aanpassen van de plastechniek, katheteriseren of een trans uretrale resectie (TUR) operatie, waarbij weefsel uit de blaas wordt verwijderd.
 • Incontinentie door neurologische afwijkingen: Mogelijke behandelvormen voor neurologische afwijkingen die leiden tot incontinentie zijn bijvoorbeeld blaaskloppen, waarmee door het kloppen op de blaasstreek op vaste tijden het blaasledigingsreflex op wordt geroepen. Een andere mogelijkheid is katheteriseren. 

Een gezonde levensstijl:

De klachten die bij een overactieve blaas en urine-incontinentie horen zijn over het algemeen goed te behandelen. Om de plasklachten te verminderen of te voorkomen kun je zelf ook een aantal maatregelen nemen:

 • Drink genoeg: Probeer minimaal 1,5 liter per dag te drinken
 • Juiste wc-houding: Als je zit, zit dan rechtop. Plas je staand, sta dan zo recht mogelijk. Pers niet tijdens het plassen, want hierdoor wordt de urineleider namelijk een beetje afgesloten, waardoor plassen juist moeilijker gaat. Neem de tijd om de blaas leeg te maken.
 • Eet vezels: Vezels in volkorenbrood, muesli, cornflakes, maar ook in groente en fruit houden de ontlasting soepel, waardoor de darmen niet verstopt raken. Het voorkomt dat je hard moet persen op het toilet. Hierdoor gaat plassen makkelijker.
 • Niet te veel alcohol en/of cafeïne: Drink niet teveel alcohol of cafeïne. Deze stofjes prikkelen de blaas, waardoor deze geïrriteerd kan raken.
 • Een gezonde levensstijl: Beweging en een goed eetpatroon zijn belangrijk voor een goed functionerende blaas. Met een gezond gewicht en een vitaal lichaam worden de blaas en bekkenbodem minder belast.

Nuttige links:

Er zijn verschillende websites die meer informatie verschaffen over de behandelvormen bij plasproblemen: